Wijkvereniging Vogelzang

Wijknieuws

startpagina | nieuws | wijkhistorie | huizen en bewoners | wijkverhalen | luchtfoto's
voor 2000 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |

 


Nieuws rond Wijk Vogelzang in 2019

Ouderen kerstlunch: 10 december, 12:00 uur Ook dit jaar is er weer een ouderen kerstlunch want het was vorig jaar heel gezellig. Wees welkom! Het begint om 12.00 uur op Spoorlaan 15. Wel graag even aanmelden bij Heleen André de la Porte, of een bestuurslid (zie onder).

En dat was het ook dit jaar weer! [12-2019]

Nieuwsbrief
december 2019
 
Vogelgesprek over kindertekeningen: 10 december, 20:00 uur

Het eerder op 12 november geplande vogelgesprek met onze wijkbewoner Margot Janssen over wat er "te lezen  is" in kindertekeningen, is verplaatst naar 10 december. Van 20:00 - 21:30 in Spoorlaan 24. Liefst even aanmelden bij Heleen André de la Porte, of een bestuurslid (zie onder).

Kinderen houden van tekenen. Als ze anderhalf zijn tekenen ze al een spoor op het papier. Ze vertellen in hun tekening, zonder dat ze het weten, heel veel over hun ontwikkeling. Ieder mens volgt dezelfde stappen, en die te leren zien is leuk. Op deze avond vertel ik wat je kunt "lezen " in de tekening van je (klein)kind en laat ik je ook ervaren hoe leuk het is om samen met je (klein)kind te tekenen. Ik ben tekendocent en lerares basisschool geweest. Neemt u kindertekeningen mee? Graag tot dan, Margot Janssen

10 aanwezigen genoten van de leerzame toelichting van Margot over de ontwikkeling van kindertekeningen als kinderen ouder worden, en in verschillende levensfasen zitten. Naast het interpreteren van tekeningen van (klein)kinderen, mocht iedereen ook twee oefeningen in het samen tekenen doen. Alles was erg verhelderend! [12-2019]

Kerstboom versieren: 14 december, 16:00 uur Zet alvast het versieren van de kerstboom in de agenda: zaterdag 14 december om 16:00 bij het fietspad over de spoortunnel (zie de kaart). Er zijn oliebollen en drankjes!
Sint Maarten

Maandag 11 november wordt Sint Maarten gevierd van 18:00 tot 19:30. Er is een wijkkraam op het kruispunt Middellaan en Koppellaan (zie de kaart). Als je meedoet, zet dan een lichtje buiten aan de straat zodat de kinderen weten waar ze kunnen komen zingen! En kom zelf ook even gezellig langs bij de kraam voor chocolademelk of Glühwein.

De kinderen hadden helaas te kampen met slecht weer. Volgend jaar hopelijk beter.[26-11-2019]

Nieuwsbrief
november 2019
 
Groenstrook onderhouden Op zaterdag 2 november wordt de groenstrook/natuurpad langs het spoor weer onderhouden. Snoeien en opruimen, dus klaarmaken voor de winter. Zo houden we dat gebied mooi! Kom om 10:30 uur bij de ingang bij Spoorlaan 9-11. Er is koek en koffie!

Gerrit had met de bosmaaier al veel voorwerk gedaan op een zonnige donderdag en met 8 bewoners zijn we op zaterdag de hele strook doorgelopen en hebben de struiken, bomen en het opschot bijgesnoeid. Dat er een bui viel deerde niet! Het ziet er weer prachtig en winterklaar uit. [4-11-2019]
Wijkfeest: zaterdag 31 augustus

Op zaterdag 31 augustus is iedereen weer van vakantie terug en natuurlijk weer in de stemming voor ons wijkfeest dat om 17.00 uur begint op het grasveld van de Kruislaan en Prins Hendriklaan. De gezamenlijke maaltijd start om 18:00. Neem daarvoor een gerecht mee, en voor ieder zelf een bord en bestek.

En gezellig was het weer, op de laatste warme dag van deze zomer. Met een grote opkomst, heerlijke gerechten, een springkussen was het als vanouds. De foto's staan weer in ons Google album [1-9-2019]

Nieuwsbrief
wijkfeest 2019
 
Gierzwaluwen genesteld Na jaren zijn de nestkasten van Koppellaan 1 en 2 eindelijk bewoond door gierzwaluwen. Een jong is voor de opening gezien! [14-7-2019]
Nieuwsbrief
juli 2019
 
Spoorlaan weer blank

Op vrijdag 12 juli viel er in korte tijd heel veel regen en kwam het einde van de Spoorlaan weer blank te staan. Bewoners hebben de straat kort moeten afsluiten want automoblisten zagen het probleem niet of vonden het zelfs leuk om met flinke snelheid door te rijden, waardoor het water tot de drempel van de huizen werd opgestuwd. Het is weer een aansporing voor de hele wijk om als het even kan de regenpijpen in de eigen tuin te laten afwateren zodat het riool veel minder belast wordt.

Running dinner: zaterdag 29 juni

Met een record van 67 deelnemers en een warme zomerse avond was het vijfde running dinner een groot succes. De startborrel was dit jaar bij Cratos Consulting (de villa Dennenheim, Soestdijkseweg 249) met een mooie ontvangst (met dank aan het bedrijf, en aan Annette en Olga voor de organisatie). Daarna waaierde iedereen uit voor drie gangen in drie huizen en steeds wisselende samenstelling. Het was al donker toen iedereen zich weer verzamelde bij villa Devia, een van de mooiste huizen in de wijk, waar het laat werd. Foto's zijn er ook weer.

Nieuwsbrief
running dinner 2019
 
Vogelgesprek: Els Bonten vertelt over bijen, 11 juni

Op een mooie avond kwamen we veel te weten over bijen van imker Els Bonten aan Spoorlaan 21. Bijen halen de nectar wel van 5 km ver, en in het voorjaar worden er nieuwe koninginnen gemaakt, waarna een deel van een volk zich afsplitst en gaat zwermen. Er kunnen tot wel 50.000 bijen in een volk zitten. Ook liet Els zien hoe de honing uit de raten wordt gehaald (maar 10% van alle honing die de bijen maken, als voedsel voor de winter). Daarnaast kunnen er nog mooie producten gemaakt worden van bijvoorbeeld de was. Loop eens bij Els langs, ze vertelt er graag over en je kunt er natuurlijk honing kopen.

Koffieochtenden voor ouderen in 2019 Iedereen is welkom op de koffieochtenden voor ouderen. Ze zijn een keer in de maand bij een van de deelnemers thuis: maandag 14 januari, dinsdag 12 februari, woensdag 13 maart, maandag 15 april, dinsdag 14 mei, woensdag 12 juni, maandag 15 juli, dinsdag 13 augustus, woensdag 18 september, maandag 14 oktober, dinsdag 12 november en woensdag 11 december. Aanmelden kan bij Heleen André de la Porte.
Nieuwsbrief
mei 2019
 
Paaseieren zoeken: maandag 22 april, 11.00 uur

Op Tweede Paasdag, gaan we weer paaseieren verstoppen voor de (kleine) kinderen. Voor de iets grotere kinderen is er weer een (foto)speurtocht door de wijk. Om 11 uur staan we met een kraam met limonade en koffie – en natuurlijk paaseietjes - klaar op het grasveld van de Prins Hendriklaan/Kruislaan. Leuk om jullie dan te ontmoeten.

De kinderen doorzochten de struiken op het grasveld in hoog tempo, en ruilden de gevonden plastic eieren in voor echte van chocolade. Lekker snoepen. Terwijl de ouders in het zonnetje wat bijpraatten. Hier zijn de foto's!

Groenstrook onderhoud: zaterdag 13 april 11.00 uur

Het natuurpad Vogelzang, de groenstrook langs het spoor, is eigendom van NS Vastgoed. De wijkvereniging heeft met NS Vastgoed afgesproken dat de groenstrook open wordt gesteld, in ruil waarvoor de wijkvereniging deze onderhoudt. We hebben er fruitbomen geplant en organiseren elk voorjaar een ‘snoeiochtend’. Snoeiafval uit de wijk kan tegen de geluidswal worden geplaatst; dus niet over het hek gooien s.v.p. Houtsnippers kunnen op het pad worden verspreid. Het stuk tussen de Spoorlaan en het pad houden we netjes en open. Hondenpoep op en direct naast het pad graag opruimen (er hangen plastic zakjes bij de ingang bij Spoorlaan 9/11). Zo houden we het natuurpad samen netjes. Op zaterdag 13 april gaan we om 11.00 uur het natuurpad weer opknappen. Komen jullie een handje helpen? We verzamelen bij de ingang bij het begin van de Spoorlaan. Natuurlijk is er koffie, thee en koek.

Met zijn allen is het onderhoud in een paar uur wel helemaal klaar, en ligt ons natuurpad er weer mooi bij. Dank aan de helpers! We waren wel verbaasd toen een weekje later het hek ' gerepareerd'  werd (in opdracht van NS Vastgoed?) waardoor de toegang aan het begin van de Spoorlaan afgesloten werd. Je kunt nu naast het bankje naar binnen.

Vogelzangwandeling: zaterdag 30 maart 7.30 uur    putters in onze wijk

Wie gaat er mee vogels speuren en beluisteren in de wijk met Janneke Kimstra (Vogelwacht Utrecht)? We gaan ook weer een aantal onverwachte achtertuinen bezoeken. Kom op zaterdag 30 maart om 7.30 uur naar het grasveld bij de Kruislaan/Prins Hendriklaan. Zoals elk jaar besluiten we met een lekker ontbijt bij Titia Brouwer en Gerrit Bloothooft. Voor hun organisatie: graag aanmelden op info@wijkvogelzang.nl.

In alle vroegte verzamelden 12 vogelaars op het grasveld, en zagen meteen de grote bonte specht, zanglijster, merels, koolmees, roodborst. Tijdens de wandeling, waarbij verborgen tuinen werden bezocht, hoorden en zagen we nog eksters, heggemus, vinken, pimpelmees (nestelend achter muurbeschot). groenlingen. Tijdens het als altijd gezellige en heerlijke ontbijt kwam er ook nog putters in de tuin. De wijk deed zijn naam eer aan.

Algemene Ledenvergadering We maken ons op voor de start van een nieuw jaar vol met activiteiten van de wijkvereniging. Allereerst beginnen we met onze Algemene Ledenvergadering die wordt gehouden op dinsdag 19 maart om 20.00 uur. Net als vorig jaar vindt de ALV plaats in het bijgebouwtje op het terrein van de Boekverkopersbond, Prins Hendriklaan 72. Aansluitend nuttigen we graag een drankje met elkaar. Iedereen is van harte welkom!

Op de agenda van de ALV staan de notulen van de vorige ALV, de financiën en het secretarieel jaarverslag. Wij verwijzen naar onze website voor deze documenten.

De bestuurssamenstelling blijft voor komend jaar ongewijzigd. Volgend jaar zit de termijn voor Tjeerd Mijnster erop en hij heeft aangegeven dan graag zijn taken over te dragen. Heb jij misschien interesse om zitting te nemen in het bestuur van onze wijkvereniging? Je bent van harte welkom om eerder mee te draaien. Laat het dus gerust weten aan één van de bestuursleden.

Automatische Externe Defibrilator (AED)
Het bestuur bereidt een investeringsvoorstel voor om in de ALV goedkeuring te vragen voor de aanschaf van een AED. Het voorstel wordt opgesteld op basis van informatie verkregen via Stichting Hartslag De Bilt. We overwegen in 2019 de AED aan te schaffen via de actie www.buurtaed.nl (een samenwerking tussen de Nederlandse Hartstichting en Philips). De totale investering van een AED bedraagt € 1.660 inclusief 5 jaar service en onderhoud. Het organisatiebudget van 2018 en 2019 zou dan worden aangewend voor de investering van de AED. De jaarlijkse kosten van de wijk nemen toe vanwege klein onderhoud, electra gebruik en vervangingsreservering.

Nieuwsbrief
Wij gaan nog dit jaar de nieuwbrief volledig digitaal aanbieden via mailchimp. We kunnen op deze manier sneller en vaker berichten naar iedereen verzorgen. Niet alleen de leden, maar alle bewoners van de wijk krijgen de mogelijkheid zich te abonneren. We vragen je dan ook actief je meest recente emailadres door te geven aan ons. En bij verhuizingen naar een nieuwe provider horen wij dat ook graag. Er zullen papieren nieuwsbrieven beschikbaar blijven in de minibibliotheek van Tjeerd op de Prins Hendriklaan 107.

Gesprek met de gemeentelijke gebiedsmakelaar
De gebiedsmakelaars van de gemeente De Bilt willen graag met de wijk in gesprek over diverse thema’s zoals: wat is positief in/van de wijk, welke kansen zijn er, welke aandachtspunten/verbeteringen zijn er, en wat kunnen we concreet maken en aanpakken? Dit gesprek heeft plaatsgevonden op 19 februari waarbij het bestuur is aangevuld met Gerrit Bloothooft en Heleen André de la Porte. Wij zullen na de ALV een terugkoppeling geven van deze avond.

Nieuwsbrief
februari 2019
 
Vogelgesprek: Anne Schroën over de Boekverkopersbond, 10 januari Een nieuwe aktiviteit in de wijk! Aan elkaar vertellen wat ons in ons werk en daarbuiten bezig houdt en waar we enthousiast over zijn. Een wijkgenoot houdt een verhaal en daarna praten we er verder over. We denken dat er veel interessante kennis in de wijk aanwezig is en dat het is leuk om die met elkaar te delen. Op donderdag 10 januari beginnen we daarmee met een introductie van Anne Schroën, directeur ad interim van de Boekverkopersbond, die zal vertellen over de ontwikkelingen in de boekbranche.

Het vogelgesprek vindt plaats in het bijgebouw van de Boekverkopersbond, Prins Hendriklaan 72, en begint om 19.30 uur (tot uiterlijk 21.30 uur). Graag even aanmelden bij Heleen André de la Porte (zie nieuwsbrief). Wie zelf eens zo'n verhaal wil houden, meldt dat ook aan Heleen. [15 december 2018]

Het eerste Vogelgesprek op donderdag 10 januari kende een mooie opkomst van 14 personen. Na een korte introductie van de initiatiefneemster Heleen, heeft de directeur van de boekverkopersbond Anne Schroën ons op enthousiaste wijze meegenomen in de uitdagingen van de boekverkopersbond. Hoe kan de bond voorwaarden scheppen voor de boekondernemers om profijtelijk te ondernemen en toegevoegde waarde leveren voor de continuïteit en vitaliteit van de boekenbranche? De branchevereniging maakt zich in 2019 onder meer hard voor verlenging van de vaste boekenprijs. Ook laat de bond onderzoek doen naar de economische betekenis van de aanwezigheid van een boekwinkel in een winkelstraat.

Na voldoende ruimte voor vragen en antwoorden is de avond afgesloten met 2 mededelingen:
1. De boekverkopersbond geeft aanstaande 6 februari de nieuwjaarsreceptie voor haar leden; net als vorig jaar wordt er dan parkeerdrukte verwacht.
2. Het pand van de boekverkopersbond gaat in de loop van het voorjaar in de verkoop. Er ligt een aanvraag bij de gemeente om er een woonbestemming van te maken. Mocht je belangstelling hebben, dan kun je je melden bij de receptie (Prins Hendriklaan 72).

Aangepast op 10-01-2021
Webbeheerder:  Koppellaan 2