Wijkvereniging Vogelzang

Bedrijven op Spoorlaan 20-22

startpagina | nieuws | wijkhistorie | huizen en bewoners | wijkverhalen | luchtfoto's
Spoorlaan | Prins Hendriklaan | Kruislaan | Koppellaan | Middellaan | Leijenseweg | Soestdijkseweg | Emmaplein

 

Op Spoorlaan 20-22 zijn altijd bedrijven gevestigd geweest. Hier de beschrijving van

Sigarettenmagazijn "Madjoe" (en sigarettenfabriek K. Slager)

Gijsbert Beker
Spoorlaan oudnr 15
omstreeks 1920

Sigarenmagazijn "Madjoe" omstreeks 1920, met aan de zijkant de toegang tot sigarettenfabriek K. Slager & Co. Zoon Gijs staat voor het huis.

Ook groot beschikbaar.

Sigarenmagazijn "Madjoe" omstreeks 1920 (detail) met op de deur G. Beker. Zoon Gijs met kruiwagen. Ook groot beschikbaar.

Gijs (Gijsbert) Beker (1877-1934) was tussen 1900-1914 KNIL militair (waarvoor hij de Militaire Willemsorde 4e klasse ontving). Na terugkomst in Nederland huwde hij in 1915 Stijntje de With, en betrok waarschijnlijk vrij snel Spoorlaan oudnr 15 om er een sigarenmagazijn "Madjoe" (Maleis voor voorwaarts) te beginnen. Achter het huis was toen de sigarettenfabriek van K. Slager & Co gevestigd zoals uit bovenstaande foto blijkt. Op de foto's staat zijn zoon Gijs Beker. Met dank aan kleinzoon Dik Beker voor de foto's en informatie, zie ook www.gdbeker.nl.
 

N.V. Vereenigde Egyptische  Cigarettenfabriek v/h S. Antoniou

Spiro Antoniou
Spoorlaan 22
1921-1934

De Kamer van Koophandel te Utrecht vermeldt 1921 als het jaar van vestiging van de 'Cigarettenfabriek' van Spiro Antonlou in Bilthoven. In 1924 geeft de gemeente De Bilt een vergunning tot het plaatsen van een tabaks-kerfmachine in het pand Spoorlaan 22. Aanvankelijk gaat het om een fabriek èn een groothandel. Deze worden in 1926 verenigd. De directeur, Spiro Antoniou (nationaliteit: Ottomane), woont eerst aan de Spoorlaan en verhuist in 1923 naar Rembrandtlaan 26.  Op dit adres woont dan Claude Récano, mede-oprichter van de N.V.  De handelsnaam "Egyptian Cigarettes Import Company" werd in 1926 "Egyptian Cigarettes Import". Bij het bedrijf werkten toen 14 mannen, 8 vrouwen, 11 jongens en 9 meisjes. Het salaris van de directeur bedroeg 15% van de winst. De groothandel en de fabriek werden in 1926 samengevoegd onder de naam NV Verenigde Egyptische Sigarettenfabrieken voorheen S. Antoniou. In 1928 verhuist Antoniou naar België. Op 31 juli 1934 hield de fabriek op te bestaan. Dit was voor de omwonenden een moment om opgelucht adem te halen. Zij hadden het niet zo op het personeel van de fabriek. "De meisjes uit Utrecht rookten op straat. Er lag ook altijd veel papier op straat. Het leek wel een achterbuurt."  De Naamloze Vennootschap (in 1928 bedroeg het gestorte kapitaal fl 100.000,-) blijft bestaan.  Deze wordt pas in 1958, tijdens een aandeelhoudersvergadering in hotel 'De Schouw' in Bilthoven, opgeheven.

Uit: José Cladder, De Biltse Grift (oktober 1995) "De Tabaks-, Sigaretten-, maar vooral Sigarenindustrie in De Bilt" en het boekje bij de tentoonstelling oude bedrijven in De Bilt/Bilthoven (1995)

Antiloodwitfabriek Sjoerd van de Zee

1923-1954
Spoorlaan 22 (ca. 1940-1948)

Sjoerd van de Zee, geboren 11-6-1895 te Groningen, werkt aanvankelijk in vaders schildersbedrijf.  Het schilderen bevalt hem niet en hij gaat de (verf)handel in. Naast handel in onroerende goederen vermeldt het dossier van de Kamer van Koophandel al spoedig activiteiten in de verfsector. In 1923 wordt genoteerd: 'Handel in antiloodwit uitsluitend origineel Nederlands fabrikaat volgens het Van der Zee's recept'. Van de Zee woont op diverse plaatsen in Bilthoven, maar zijn bedrijfje belandt in 1938 op het spoorwegemplacement bij het station. In 1940 zijn kantoor en fabriek gevestigd op Spoorlaan 22. Nog tijdens de Tweede Wereldoorlog verandert de naam van het bedrijf in Fortis-Antiloodwitfabriek.  In 1948 verhuist het bedrijf naar Den Dolder. In 1952 volgt een tweede naamswijziging: Fortis-fabrieken.  Het bedrijfje in Bilthoven wordt opgeheven.  De produktie wordt voortgezet in Den Dolder als Fortis Coatings.

Uit: boekje bij de tentoonstelling oude bedrijven in De Bilt/Bilthoven (1995)

HYPSOS Internationale Tentoonstellingsbouw

A.P.U. / M.M. Verholt
Spoorlaan 20/22
1946-1972

In 1913 begint de heer Melis te Amsterdam een reclamebureau.  Hij geeft zijn bedrijf de naam van het pand dat hij betrekt aan de Passeerdersgracht: Hypsos ('in stijgende lijn'). Kort na de Tweede Wereldoorlog komt er ook een vestiging in Bilthoven.  Aan de Spoorlaan wordt het al snel woekeren met de ruimte.  Men krijgt opdrachten voor tentoonstellingsbouw, stands en vakbeurzen uit binnen- en buitenland.  Ook in de sector van de etalage-dienstverlening weet men een grote reputatie op te bouwen. Uitbreiding is noodzakelijk.  In 1966 komt er ruimte, als men in de Ambachtstraat twee pakhuizen in gebruik kan nemen. Het gaat zo goed dat de vestiging Bilthoven in 1972 het A.P.U.-concem verlaat en als zelfstandige onderneming verder gaat.  De directeur M.M. Verholt wordt de nieuwe directeur-eigenaar. Dit betekent echter ook dat de 'driedimensionale-reclameverzorgers' Bilthoven verlaten.  In Soesterberg betrekt men een nieuwe grote hal, waar voorlopig niets een verdere groei in de weg zal staan.

Uit: boekje bij de tentoonstelling oude bedrijven in De Bilt/Bilthoven (1995)
 
Vervoer van tentoonstellingsmaterialen in eigen verhuiswagens van Hypsos. Fotoarchief Historische Kring D'Oude School in De Bilt. Ook groot beschikbaar.
Reclamekaart van Hypsos. Fotoarchief Historische Kring D'Oude School in De Bilt.

Aangepast op 20-07-2019
Webbeheerder:   Koppellaan 2