Wijkvereniging Vogelzang

Inventum

startpagina | nieuws | wijkhistorie | huizen en bewoners | wijkverhalen | luchtfoto's
Spoorlaan | Prins Hendriklaan | Kruislaan | Koppellaan | Middellaan | Leijenseweg | Soestdijkseweg | Emmaplein

 

Koninklijke Fabriek Inventum
Instrumenten en Elektrische apparaten
Leijenseweg
1908-heden

In 1903 komt ir. Alex Vosmaer naar Bilthoven.  In 1908 vraagt hij aan B. en W. toestemming voor de bouw van twee fabrieksgebouwen langs de Brandenburgerweg. In 1915 krijgt dit bedrijf de naam Inventum (daarvoor resp. Onvo en Inventa). Aanvankelijk worden er vooral kleine elektrische apparaten vervaardigd, zoals strijkijzers, bedkruiken en waterketels.  Daarna komen de produkten die lange jaren toonaangevend zullen zijn voor Inventum: de straalkachels en warmwaterreservoirs.  Een andere specialisatie worden de elektrische fornuizen. Zeker tot 1930 is er sprake van een sterke groei.  Het aantal werknemers stijgt van acht in 1908, tot 420 in 1930. De crisis van de jaren dertig zorgt voor een flinke dip. Ook de concurrentie uit Duitsland neemt toe. Na 1936 volgt enig herstel, maar de Tweede Wereldoorlog maakt daar weer een eind aan.  Na de oorlog komt de produktie langzaam op gang en in 1948 kan er weer uitgebreid worden.  Inventum wordt meer afhankelijk van de internationale situatie, maar ook overheidsbepalingen werken ten nadele van het bedrijf: het koperverbod, de weeldebelasting en verhoging van elektriciteitstarieven. De vestiging van een tweede fabriek in Wolvega is een teken van vooruitgang. Er komen buitenlandse verkooppunten. De economische crisis van de jaren zeventig heeft voor Inventum verstrekkende gevolgen. In 1981 gaan de aandelen over in andere handen.  Behalve het verlies van zelfstandigheid volgt een daling van het personeelsbestand (van 420 naar 180) en het verdwijnen van de produktie van kleine elektrische apparaten. De nieuwe poot wordt luchtvaartkeukenapparatuur. De situatie in 1995 is als volgt: De Koninklijke Inventum verhuist naar Nieuwegein en heeft als belangrijkste produkt de luchtvaartkeukenapparatuur; in Bilthoven produceert Inventum B.V. warmwaterapparatuur. (Bron: Inventaris van de Kamer van Koophandel Utrecht)
Uit: boekje bij de tentoonstelling oude bedrijven in De Bilt/Bilthoven (1995)

In 2008 bestond Inventum 100 jaar, wat met een druk bezochte open dag en een jubileumboek werd gevierd. Hier het persbericht met historisch overzicht.

Zie ook een beschrijving van Inventum in de Kunstbus.
 


1925: tekening van Inventum vanuit het westen. Links het hoofdgebouw, vooraan de villa van directeur Hinlopen.

 

Autoshow op 7 oktober 1929. Rechts J. Sophie. Het witte hoofdgebouw heeft de huidige vorm (zie onder).  Fotoarchief Historische Kring D'Oude School in De Bilt. Ook groot beschikbaar.


In 1942 vierde Kees Nagtegaal zijn 25 jarig jubileum. Een tijdsbeeld in oorlogstijd. Hofleverancier hangt boven de voordeur. Interessant zijn ook de huizen op de achtergrond (Leijenseweg 91-99) die daar net een aantal jaren stonden.  Fotoarchief Historische Kring D'Oude School in De Bilt. Ook groot beschikbaar.


Aangepast op 20-07-2019
Webbeheerder:   Koppellaan 2