Wijkvereniging Vogelzang

Wijknieuws 2013

startpagina | nieuws | wijkhistorie | huizen en bewoners | wijkverhalen | luchtfoto's
voor 2000 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 |


Nieuws rond Wijk Vogelzang in 2013

Kerstboom

Nadat in de dagen ervoor door tunnelbouwer Heijmans een mooie voet van staal en beton was geplaatst bij het begin van het fietspad over de spoortunnel, en de kerstboom van de gemeente daar in is gezet, was het aan ons om op zaterdag 14 december de boom op te tuigen. Dat is met vereende krachten van jong en oud gedaan, ondersteund met chocolademelk, koffie en koekjes. De verlichting kon over de weg bij een bewoner worden aangesloten, dus in de donkere dagen hebben we een mooi verlichte en versierde kerstboom staan. (30 december 2013, van de aktie is ook verslag gedaan in de Vierklank).


Plaatsing door Heijmans

 
Optuigen

Een mooi resultaat!

Nieuwsbrief

December 2013

St Maarten

Met twee vuurkorven, en mand met lekkers, warme chocolademelk en glühwein wat het gezellig op de hoek van de Middellaan en de Koppellaan. Er kwamen zeker 50 kinderen met mooie lampions en ouders langs en 5 liter chocomel en 4 liter glühwein gingen schoon op. Veel bewoners hadden gehoor gegeven aan de oproep om met een licht buiten aan te geven dat kinderen met een St Maartenlied welkom waren. Het bleef droog, dus we hadden een mooie avond tussen 6 en 8 uur. (16 novemeber 2013).

St Maartenkraam

Ook dit jaar zal er op maandag 11 november van 18-20 uur weer een wijkkraam met vuur, lekkers, chocolademelk en glühwijn staan op de hoek van de Middellaan en de Koppellaan. En wie kinderen thuis voor een lied wat snoep wil geven, geef dat aan met lichtjes aan de poort of in de tuin (1 november 2013).

Nieuwsbrief

November 2013

Tunnel geopend

En dan was het eindelijk zover. Op 12 oktober ging de spoortunnel voor de Soestdijkse weg open. Het weer zat een beetje mee, en veel bewoners kwamen voor de laatste keer door de tunnel lopen. Daarna namen de auto's er bezit van. Voetgangers en fietsers kunnen weer gemakkelijk naar het dorp komen. Ook al is een kritische noot dat de langzaamverkeerbrug alleen voor fietsers is ontworpen. Wandelaars mogen er overheen, maar hebben geen eigen strook. Zeker als straks de route naar het station langs het spoor gaat lopen, zal de brug de kortste weg zijn. En nu ook de beplanting nog, de gemeente denkt aan gras met wat struiken. Wij zouden graag veel meer groen zien. (1 november 2013)

JofferkoekenreceptOok in de Vierklank van 11 september: Wijkbewoners van Vogelzang brengen allemaal een gerecht mee voor de jaarlijkse gezamenlijke maaltijd op het grasveld van de Prins Hendriklaan in Bilthoven. Dit jaar kwam een joffer uit het nonnenklooster na 900 jaar kijken op dat feest en verwonderde zich wat er allemaal na zoveel tijd was veranderd. Ze bracht haar zelfgemaakte jofferkoeken mee als afsluiting van de maaltijd. De koeken oogsten veel lof. Dat kan ook niet anders met zo'n recept:
500 g zelfrijzend bakmeel, 350 g suiker of honing, 2 eetlepels speculaaskruiden, 0.5 l karnemelk, 500 g gemengde noten (geen pinda's). 250 g krenten en rozijnen.
Het meel, suiker en de kruiden goed mengen en dan de karnemelk erdoor roeren. Noten, krenten en rozijnen er door mengen en het deeg overdoen in een springvorm van 26 cm doorsnee. In de oven op stand 3 (175 graden Celcius) in ruim 1.5 uur gaar bakken.

Een gezellig wijkfeest

Ons wijkfeest op zaterdag 31 augustus was als vanouds weer bijzonder geslaagd en gezellig. De temperatuur was aangenaam en er viel geen regen. Gerrit Bloothooft opende de maaltijd en vertelde dat velen in De Bilt onze wijk als mooiste Biltse woonomgeving aan de koning zouden laten zien (hypothetische vraag in het kader van de schouw van de openbare ruimte). Naast prettig wonen is het vooral ook prettig samen zijn, en dat gebeurt op het wijkfeest en zeker tijdens de heerlijke maaltijd. Met nieuwe wijkbewoners werd kennisgemaakt, en een joffer uit het Nonnenklooster kwam na 900 jaar haar jofferkoeken brengen (het recept komt hier op de website). Tot het donker werd er bijgepraat. Foto's van het feest van Gerard de Jong staan op onze Picasa fotosite. Mocht u iets missen, overgebleven spullen zijn bij Heleen op Kruislaan 7 af te halen. (1 september 2013).

Nieuwsbrief

Augustus 2013

Wandeling langs onze panelen in
De Vierklank

In het kader van een zomerreeks wandelingen door de kernen van De Bilt is ook onze wijk in De Vierklank opgenomen. Hier is de pagina. (20 juli 2013)

Wijkfeest op zaterdag 31 augustus

Ons traditionele wijkfeest wordt gehouden op zaterdag 31 augustus vanaf 16.30 uur op het grasveld Kruislaan - Prins Hendriklaan. Er komt een springkussen, gesubsideerd door de gemeente, en we gaan om 18.00 samen eten van de meegebrachte gerechten. Iedereen is van harte welkom! (11 juli 2013)  

Nieuwsbrief

Juli 2013

Bijna alle gierzwaluwkasten op zijn plaats

Begin juni zijn bijna alle 22 gierzwaluwkasten en 9 speciale dakpannen op en aan huizen in de wijk geplaatst. Loop eens rond en probeer ze te vinden! Dat lukt de gierzwaluwen zelf ook nog niet zo, al vliegen ze regelmatig rond, soms zelfs in grote groepen. Ze hebben het naar hun zin, want ze gieren er op los. Hun geluiden op CD afspelen helpt echt, ze worden er door aangetrokken, maar de laatste stap naar de vliegopening vinden ze nog net niet.
De gierzwaluwkasten zijn er gekomen met een flinke subsidie van Gierzwaluwbescherming Nederland, waar we erg blij mee zijn. Kijk ook eens op hun interessante website: http://www.gierzwaluwbescherming.nl/(11 juli 2013)

Eerste gierzwaluwkast geplaatst

Er zullen meer dan 30 gierzwaluwkasten en dakpannen in de wijk worden geplaatst. Een geweldig succes! De eerste zelfbouw nokkast is inmiddels geplaatst. 's avonds kan dan een CD met gierzwaluwgeluiden gespeeld worden om ze te lokken. Maar het kan ook jaren duren voordat de vogels de kast hebben gevonden. We zijn benieuwd. (12 mei 2013)

Vergeten Kunst

Op 20 en 21 april vindt een bijzondere kunstmanifestatie plaats georganiseerd door Stichting Kunst en Cultuur De Bilt in samenwerking met de Stichting 900 Jaar De Bilt. Op 12 plekken in de gemeente reageren kunstenaars van diverse disciplines op een beeld in de openbare ruimte dat vaak aan het oog onttrokken, staat te verpieteren.
Onze wijkbewoner Marjan Nagtegaal heeft met twee jonge kunstenaars het beeld - het fietsspel - aan het eind van Boslaan gekozen. Daar vindt op zaterdag 20 april om 11 uur ook de opening van de fietsroute plaats. Leuk om daar dan even naar toe te wandelen! (15 april 2013)

Gierzwaluwkasten

Rick Wortelboer van Gierzwaluwbescherming Nederland had op het laatste wijkfeest al de nodige buurtbewoners enthousiast gemaakt voor het plaatsen van een gierzwaluwenkast. Hij is deze week in de wijk langs geweest om het beste type kast en plaats te adviseren. De wijkvereniging zal dit project verder helpen en ook kijken naar subsidiëring. Belangstellenden kunnen zich bij ons melden. (11 april 2013)

Veel belangstelling voor algemene ledenvergadering

Er kwamen 35 leden naar het gebouwtje naast de Zuiderkapel voor de leden vergadering en een interessante lezing van Pim den Besten van het projectteam van Heijmans over de bouw van de tunnels voor de Soestdijkseweg. Eerder waren de plannen voor dit jaar doorgenomen, van de al geslaagde boomspiegel beplanting tot de wijkkerstboom in december. John van Zijl werd bedankt voor zijn bestuurswerk en Heleen André de la Porte werd in zijn plaats benoemd. Maaico Maarsen werd herkozen. De financiën werden in orde bevonden. Er werd nog even gezellig nagepraat. Hier zijn de notulen. (11 april 2013)

Boomspiegels en ander werk aan groen
zaterdag 6 april, 10.30 uur

Op zaterdag 6 april gaan we weer werken aan het groen in de wijk. Naast het opruimen en opknappen van de groenstrook langs de Spoorlaan gaan we dit keer de boomspiegels van de grote bomen in de wijk voorzien van onderbeplanting. De gemeente subsidieert de lage struiken die we er neer gaan zetten.
We beginnen om 10.30 bij de ingang van de groenstrook tegenover nr 40. Voor warm drinken en koek wordt natuurlijk gezorgd. (24 maart 2013)

Algemene ledenvergadering
maandag 8 april, 20.00 uur
naast de Zuiderkapel
Lezing over de tunnelbouw

Op maandagavond 8 april is er weer de jaarlijkse algemene ledenvergadering in het gebouwtje naast de Zuiderkapel aan de Boslaan. Naast het bespreken van de activiteiten van het afgelopen jaar, de plannen voor dit jaar, een oor voor de wensen en zorgen van bewoners is er ook weer een lezing. Dit keer gaat iemand van Heijmans ons vertellen wat er allemaal bij de bouw van een spooronderdoorgang komt kijken. Een technisch hoogstandje, maar hoe maak je zo'n tunnel eigenlijk? Leuk om te weten nu onze wijk door twee tunnels omsloten gaat worden! (24 maart 2013)

Nieuwsbrief

April 2013

Grote brand in Wim's dierenspeciaalzaak

In de vroege zondagochtend van 10 februari werd om kwart voor zeven een begin van brand geconstateerd bij Wim's dierenspeciaalzaak aan Spoorlaan 21a. De brand ontwikkelde zich razendsnel en toen de brandweer met groot materieel arriveerde was er al geen houden meer aan. Metershoge vlammen sloegen uit de daken, tot wel 10 m hoog. Het opgeslagen diervoer en stro was enorme brandstof. Binnen een uur was de grote loods verdwenen en restte nog slechts een skelet van stalen balken en metalen wanden. Gelukkig stond de wind van de huizen aan de Spoorlaan af, en lukte het de brandweer om het naastgelegen atelier van Els Bonten en de werkplaats van Martin van Ling te sparen. De ontreddering was groot, niet in de laatste plaats voor eigenaar Wim, die nog niet lang geleden met een brand in zijn opslag in Westbroek te maken kreeg. Kijk op onze Picasa fotosite voor meer foto's en een filmpje van de brand (11 februari 2013). Een uitgebreide film van de brand staat op Youtube.

Inbraken

Helaas is onze wijk af en toe doelwit van inbrekers. Rond de kerst zijn er weer een aantal pogingen geweest. Om inbraak te voorkomen is preventie van groot belang. Loop alle zwakke punten in huis na en probeer ze op te lossen. Laat ook geen ramen en deuren openstaan. Daarnaast kunnen we allemaal waakzaam zijn. Bel bij onraad meteen 112. Ook is het mogelijk lid te worden van burgernet: www.burgernet.nl. En natuurlijk kan contact opgenomen met onze wijkagent (zie linksonder). (20 januari 2013)

Aangepast op 10-01-2021
Webbeheerder:  Koppellaan 2